Boende & Miljö
19 sep 2024

På gång i utvecklingsprojektet "Överkalix är utmärkt"

Projektet ”Överkalix är Utmärkt” startade i Maj 2024 och vill synliggöra för boende, hemvändare och inflyttare vad Överkalix kan erbjuda i form av bostäder, byar, aktiviteter och natur.

En del i projektet är ett brev som skickats ut till husägare i hela kommunen som börjar så här: 

Hejsan!

Detta brev riktar sig till fastighetsägare i xxxxx och som är intresserade av att sälja eller hyra ut sin fastighet.

Om du inte är intresserad ber jag dig bortse från detta brev

Så börjar ett brev som skickats ut till husägare i olika delar av Överkalix. De första breven skickades ut i juni och brevutskicken som sker område för område fortsätter under hösten.

Breven är en del av projektet ”Överkalix är Utmärkt” där kommunen vill synliggöra för boende, hemvändare och inflyttare vad Överkalix kan erbjuda i form av bostäder, byar, aktiviteter och natur. Kommunens roll är att främja och underlätta inflyttande, och i det här projektet hjälpa byar och föreningar. Genom ambassadörer som redan bor på plats kan man hitta sätt att informera om byn och hjälpa inflyttare till rätta. Många människor vill inte bara flytta till ett hus, utan till ett sammanhang. De vill veta hur livet kan se ut i byn och ta del av en gemenskap till exempel genom föreningsliv eller samlingspunkter och aktiviteter.

Sedan projektet startade har också flera byar fått besök för att få information om projektet, fastighetsägare har fått tips på olika vägar på hur de kan sälja eller hyra ut sin fastighet. Dessutom har projektet fått ihop 11 ambassadörer i fyra byar, och fler besök är inbokade under hösten. Har din by ännu inte fått besök eller blivit kontaktad så hör gärna av dig!

Senare i höst planeras en workshop om att vara ambassadör, vad det innebär och hur man kan lägga upp det i sin by.

Framöver kommer projektet också att se över tillgången på tomter för bostadsbyggande, både privata och kommunala och tittar på möjligheterna att i Överkalix bygga det som kallas ”Tiny houses” och även energismarta hus.

Brevet till fastighetsägare hittar du i sin helhet i bifogade filer.

Projektet finansieras av Leader Polaris och pågår i 18 månader med start maj 2024.

 

Brev till fastighetsägare i Överkalix

Kontakt

Tone Hamlin

Ortutvecklare

0926-585030
Publicerad 19 sep 2024 10:37
Senast uppdaterad 19 sep 2024 04:13