Kommun & Politik
23 sep 2024

Beredskapsveckan startar måndag 23 september

Beredskapsveckan 2024 "Vi sätter igång" börjar måndag 23 september.

Du är en del av Sveriges beredskap

När något hotar oss människor, har vi en vilja att hjälpa varandra. Genom att vara förberedd är du en del av Sveriges beredskap. Förberedd kan du vara på flera olika sätt, nedan några exempel som MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap tagit fram.

Var källkritisk

Det finns krafter som vill motverka ett öppet och fritt samhälle genom att sprida lögner, propaganda eller förstärka motsättningar och konfliktytor. På så sätt påverkas samhällets funktionalitet negativt, därför är det alltid viktigt att vara källkritisk, vem är avsändare och vad har de för intressen?

Frivillig försvarsorganisationer

Det finns 18 av Regeringen utsedda organisationer som är särskilt viktiga för landets beredskap. Organisationerna hjälper till med till exempel transporter, vård och omsorg av djur och människor samt livsmedel. De hjälper också till att sprida information till invånarna. Även en vanlig förening kan göra viktiga insatser vid om vardagen vänds upp och ner, man kan göra en studiecirkel eller göra övningen ”Rädd eller beredd” tillsammans.
Bli medlem i en frivillig försvarsorganisation: https://frivilligforsvaret.se/

Lär känna dina grannar

I en kris kan du behöva klara dig utan el, internet, vatten, värme eller matvarubutiker under en tid. Du kan också hamna i ett utsatt läge där du behöver andras hjälp. Det har många fått erfara under pandemin. Om du och dina grannar känner varandra blir det lättare att hjälpas åt. Samarbeta mer i vardagen eller starta en Preppa Tillsammans-grupp!
Du kan läsa mer om din roll i Sveriges beredskap på MSB:s webbsida: MSB hemberedskap
Publicerad 23 sep 2024 01:58
Senast uppdaterad 23 sep 2024 02:44