Kommun & Politik
27 jun 2024

Klart med föreningen som ska bygga nytt särskilt boende

Nu har den kooperativa hyresrättsförening bildats som kommer att bygga det nya Särskilda boendet i Överkalix. Kommunen kommer att borga för lånen medan föreningen kommer att bekosta, bygga och förvalta byggnaden.

I de nya lokalerna kommer de boende att hyra sina lägenheter och kommunen de gemensamma utrymmena i det nya huset.

- Vi behöver ett nytt särskilt boende för äldre och den här lösningen gör att kommunens ekonomi inte belastas då det blir föreningen som står för byggkostnaden. Det här gör att kommunen kommer att kunna fortsätta göra andra nödvändiga investeringar och satsningar.  Jag är också mycket glad och nöjd att vi har tagit detta beslut i en av de mest inkluderande processer som gjorts i kommunen, säger Niclas Hökfors kommunalråd.

Det nya boendet som kommer att byggas centralt i Överkailx ersätter dagens två särskilda boenden och kommer att byggas med hållbarhet i fokus, både vad gäller bland annat material och energiförbrukning.

Fakta om särskilt boende för äldre

Särskilt boende för äldre är en behovsprövad boendeform enligt Socialtjänstlagen. En kommun är enligt 5 kapitlet 5 § i Socialtjänstlagen skyldiga att tillhandahålla särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre som behöver särskilt stöd. Denna boendeform är en bostad, en vård- och omsorgsmiljö och en arbetsplats. 

Ritning över det planerade nya särskilda boendet
Ritning över det planerade nya särskilda boendet
Publicerad 27 jun 2024 01:38
Senast uppdaterad 27 jun 2024 02:44