Boende & Miljö
02 jun 2023

Kokningsrekommendationen av vattnet i Svartbyn avslutas

Då även den andra provomgången på vattnet i Svartbyn visade på tjänligt vatten utan avvikelser avslutar Överkalix kommun rekommendationen att boende i Svartbyn ska koka dricksvattnet.

När en misstanke om att det skulle kunna finnas en avvikelse i vattnet kommer in till kommunen, som i det här fallet, så görs enligt rutin två på varandra följande vattenprovtagningar, både på utgående vatten från vattenverk samt ute hos användare. Som en säkerhetsåtgärd klorerades även vattnet.

De tagna vattenproverna i Svartbyn visar inte på något som skulle kunna orsaka magsjuka. Men vi kan inte utesluta att det ändå kan ha funnits ett samband till det tidigare magsjukeutbrottet i byn. Tekniska kontoret som kontinuerligt jobbar med säkerheten på våra vattenverk kommer att tidigarelägg en planerad förstärkning av skyddsbarriären i Svartbyn.

Vi tackar också för att allmänheten gjorde oss uppmärksammas på läget så att kommunen kunde agera snabbt med provtagning och andra åtgärder.

Händelserna i veckan

Måndag 29/5 Rapporter om misstänkt otjänligt vatten inkom under eftermiddagen 29/5 2023 efter att ett flertal utbrott av magsjuka rapporterats i Svartbyn. Kommunen tog då vattenprover som skickades på analys. Efter kontakt med smittskydd i Norrbotten gick en uppmaning till provtagning vid magsjukesymptom ut och en kokningsrekommendation av dricksvatten gjordes. Informationen spreds via sms till fastboende i byn, kommunens hemsida och facebooksida.

Tisdag 30/5 Läget är oförändrat från måndag. Hemtjänsten fortsätter att stötta de äldre med information och kokning av vatten.

Onsdag 31/5 Provsvaren som kommer visar inte på någon avvikelse och nya prov tas enligt gällande rutin.

Torsdag 1/6 I väntan på provsvaren från det senaste proven gäller ännu kokningsrekommendationen.

Fredag 2/6 Den andra omgången provsvar visar inte heller på någon avvikelse i vattenkvalitén. Vattnet är tjänligt och i samråd med smittskydd Norrbotten tas kokningsrekommendationen bort.

Publicerad 02 jun 2023 01:04
Senast uppdaterad 02 jun 2023 01:04