FEEL-projektet
Frugal Cities trough energy efficiency and low-tech communities The Frugal City (Den enkla staden) hittar sätt att organisera stadsdelar, urbana tekniska system eller byggnader, där en ömsesidig påverkan baseras på två distinkta tvärgående tillvägagångssätt.
Projektet är ett europeiskt samverkansprojekt som fokuserar på hur städer och samhällen kan minska sina koldioxidutsläpp genom sparsamma och energieffektiva lösningar. Projektet lyfter fram lokalt engagemang, låg-teknologiska alternativ och smart resursanvändning som viktiga verktyg för att nå klimatmålen.

The Frugal City
The Frugal City (Den enkla staden) hittar sätt att organisera stadsdelar, urbana tekniska system eller byggnader, där en ömsesidig påverkan baseras på två distinkta tvärgående tillvägagångssätt.
Att agera på egen hand räcker inte. En bra väg framåt för att öka den kollektiva nyttan är genom samarbete mellan förtroendevalda, företagare och medborgare. FEEL kommer att testa och utveckla tillräcklighets- och
samarbetsmetoder i åtta europeiska städer och regioner, Överkalix är en av dem. )
FEEL är ett EU Interregprojekt med deltagare från kommuner, energikontor och Regioner i Rumänien, Irland, Danmark, Frankrike, Polen, Italien, Sverige och Spanien.
Överkalix kommun & Energikontor Norr
Mitt i Norrbottens län ligger Överkalix kommun, som har en yta på 2792 Km2. Befolkningen är cirka 3200 personer, belägen 100 km från centralorten Luleå och 1000 km från huvudstaden Stockholm.
Energikontor Norr är energikontoret i Norrbottens län, lokaliserat i Luleå, som ägs av Överkalix kommun, Region Norrbotten, samt alla länets kommuner. Överkalix kommun kommer att arbeta med tillräcklighet, Low-tech och samarbete i kommunens energiplan.
Kompetens
Överkalix kommun har aktivt utvecklat sin kapacitet att bedriva klimat- och energiarbete, och vill nu börja titta på beteendeförändringar. Detta för att nå en större koldioxidreducering genom sitt arbete och intensifiera andra relaterade EU projekt (ERUF Stratus). Vi vill ta lärandet från Stratus vidare, dela och bygga upp det genom FEEL.
Erfarenhet
Vi har aktivt samarbetat med olika sektorer för att främja klimatarbetet. Vi har gjort en växthusgasutsläppanalys, i projektet Stratus för scope 1,2 och 3, som är ett utgångsläge för vårt
framtida arbete. Vi är med i ett projekt som heter Nära Vård, för att stötta sjukvården i glesbygden med olika digitala verktyg för att minska resandet. Kommunen har också ett pågående arbete med energieffektivisering och för klimatanpassning. För att nå energi- och klimatmål har Överkalix kommun även arbetat med elektrifieringen och elfordon i Stratusprojektet.

Andra klimatledarträningen för politiker och tjänstepersoner i januari 2025

Studiebesök i Frankrike och Rumäninen 2024

Deltagare från europa besökte Överkalix 3-4 juli 2024

Förbild i europeeiskt enerigprojekt
Den 7-8 november 2023 deltog representanter från Överkalix kommun och Energikontor Norr på det andra tematiska eventet ÖVERGÅNGEN TILL DEN SPARSAMMA STADEN i Interreg Europé projektet FEEL, vid en internationell projektkonferens i spanska Valencia. Överkalix kommuns arbete med sparsam energianvändning, vintercykling och klimatledarskap lyftes fram som goda exempel på projektgruppsmötet, som samlade deltagare från ett tiotal länder i Europa.
Deltagarna kom från Local Climate and Energy Agency of South Brittany (FR), CorkCityCouncil (ComhairleCathrachChorcaí) (IE), Bistrita Municipality (RO), Frederikshavn Municipality (DK), Liguria Region (IT), Valencia Climate and Energy Foundation (ES), Mazovia Energy Agency (PL), North Sweden Energy Agency (SE), Overkalix Municipality (SE), Energy Cities (FR)
Överkalix kommun samverkar med Energikontor Norr i EU-projektet FEEL, som står för Frugal cities through Energy Efficiency and Low-tech communities. Här samverkar fyra europeiska energikontor med olika kommuner och regioner i Europa där fokus ligger på sparsamma och enkla lösningar samt samhällsengagemang för energieffektivisering.
Överkalix kommuns roll i projektet är att inkludera sparsamhet och tillräcklighet i energiplanen. Att ha en uppdaterad energiplan handlar om att kommunen ska planera för produktion, distribution och användning av energi i kommunen, Det är också ett viktigt strategiskt dokument där kommunen beskriver inriktningen för sitt energiarbete.
Vintercykling handlar om kommunens arbete för att erbjuda förmånscyklar till kommunanställda och prioritering för gång- och cykelvägar vid snöröjning. Överkalix kommunalråd är en del av Energikontor i Norrs Klimatledarledarskapsprogram och har även tagit fram en färdplan för klimatneutralitet till 2045. Tillsammans med tjänstepersoner från tekniska kontoret, bygg- och miljökontoret och kommunikation deltog kommunalrådet Hökfors på det tematiska eventet och är stolt över att kommunen får stå som framstående exempel i klimat- och miljöarbetet.
– Det känns jätteroligt och hedrande. Överkalix kommun är med i energiomställningen till ett smart och fossilfritt samhälle. Genom projektet kan vi även engagerar Överkalixborna och det tror jag är nyckeln till vår framgång.
Isabella Katsimenis från Energikontor Norr är regional projektledare för projektet FEEL.
– Det är roligt att en Norrbottenskommun är med ute i Europa och tar hem lärande till Norrbotten. Vi vill att vår region ska leda energiomställningen i Europa och ser mycket positivt på den här typen av engagemang från kommunen.