Here you can choose in which language you would like to read our website.

Please note that Överkalix Municipality uses Google Translate when translating content on this website to your preferred language.

This means that not all translations always are accurate.

Kulturliv

Kulturliv

Vilda berättelser, vackert allmogemåleri och välkomnande evenemang är några av de delar som kännetecknar Överkalix unika kulturliv. 

I Överkalix talas fortfarande en unik fornnordisk dialekt som fascinerar språkvetare och förbryllar besökare. Dialekten har inget skriftspråk då det bygger på en muntlig berättartradition över generationer. Denna berättartradition kan också vara förklaringen till att många författare kommer från just Överkalix.

Sägner och skrönor omger även de stora allmogemålare som färgsatt Överkalix med ett unikt kurbitsmåleri i naturfärger. Nutida bild-, foto- och formkonst påverkas givetvis av allmogetraditionen men även av samisk kultur och inte minst den natur som omger konstnärerna i Överkalix.

Överkalix naturmiljöer attraherar även olika filmproduktioner, från kortfilm till spelfilmer som Järngänget och Jägarna 2.

Film, teater, konserter och sportevenemang visas till vardags på Folkets Hus. Ibland live i lokalen men också live via länk. Scenkonst presenteras en gång per månad live både på Folkets hus och i byarna. Du erbjuds därmed en blandad repertoar, från lokal revy till internationella konserter.

Om du vill veta mer om Överkalix kultur och kulturhistoria får du inte missa Överkalixrummet i Överkalix bibliotek.

Test - MIRROR-web01